600.000 espectadors, 2.300 funcions i 5’5 milions d’euros invertits en les arts escèniques de la Comunitat Valenciana

Segona jornada de la Mostra de Teatre d’Alcoi, amb espectacles per tots els racons de la ciutat, però també amb destacable activitat professional. De fet, a la 1 del migdia, al centre IVAM-CADA, s’ha donat a conéixer l’informe del Circuit Cultural valencià de 2018.

Abel Guarinos, Director General de l’Institut Valencià de Cultura, ha felicitat la Mostra d’Alcoi i els seus organitzadors per l’important esforç que per a la ciutat d’Alcoi suposa dur-la a terme, i molt més 29 anys consecutius.

Guarinos ha qualificat d’èxit el manteniment de totes les xifres registrades durant 2018 pel que fa als espectacles i arts escèniques. Després de créixer molt en 2017, mantindre les dades no deixa “de ser exitós. Per això vull felicitar totes les persones que hi participen en aquest procés, que han estat capaços de mantindre l’estructura i traue al carrer cada vegada més funcions i espectacles”, ha dit Guarinos.

El Circuit vol, això sí, millorar la coordinació entre espectacles, recintes i companyies, i pretén programar de manera unitària tota l’activitat.

Les xifres, segons ha comentat Guarinos, Roberto García, director general de Teatre, i Elba Torres, del Circuit Teatral Valencià, són positives i es mantenen en un creixement exponencial.

Així, el total de companyies que han treballat al Circuit Teatral Valencià el 2018 arriba quasi al miler, de les quals sis-centes han sigut valencianes i quasi quatre-centes de fora de la Comunitat Valenciana.

 

El total de representacions incloent-hi funcions teatrals, concerts, pel·lícules i altres materials audiovisuals ha sigut de 2.348.

 

El total d’aportacions al Circuit ha sigut de 5.516.415 € sumant les de l’Institut Valencià de Cultura, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Diputacions, Ajuntaments, convenis amb empreses privades i altres col·laboradors).

 

Les modalitats que més han incrementat la seua presència al Circuit han sigut el circ, la dansa i el cinema, mentre que es mantenen el teatre, la lírica i la música.

 

De teatre hi ha hagut 1.316 representacions, de dansa 191, de circ 126, de música 647, de lírica 10 i de cinema i audiovisual 58.

 

El nombre d’espectadors ha estat fregant les 600.000 persones. Al voltant de 400.000 són espectadors de sala, i 200.000 espectadors de representacions al carrer.

 

Cada any els membres del Circuit s’han incrementat i el pressupost que l’IVC destina a aquesta activitat ha crescut en consonància amb aquest increment, especialment amb l’objectiu de consolidar les activitats, mantenir-les en el temps, assegurar-les de cara al futur.

 

En totes aquestes dates no figuren les representacions que pertanyen a festivals que tinguen suport econòmic (per molt menut que siga) de l’IVC,  ja que aquestes quantitats van per la línia d’ajudes i subvencions que és diferent del pressupost destinat al funcionament i suport del Circuit Teatral Valencià.

 

El 2018, el Circuit Cultural Valencià començà l’any amb 76 municipis adscrits i dues universitats públiques valencianes la Jaume I de Castelló i la d’Alacant, un total de 78 membres. En l’actualitat, el Circuit acull a 81 poblacions i les dues universitats esmentades.

 

El pressupost total de l’IVC per a l’exercici 2018 fou de 1.300.000€ del qual s’ha executat 1.135.870,50€. Les modalitats a les quals ha anat destinat aquest pressupost han estat teatre, dansa, circ (amb dues modalitats una de més gran i altra més menuda) música, lírica i audiovisuals i cinema (aquesta darrera modalitat es programa per catàleg).

Actuacions per al dimecres

 ‘La Villarroel’ presenta ‘La dansa de la venjança’ en el Teatre Calderón dimecres 5 de juny a les 22 hores. Teatre de gran format  amb dos pesos pesants com ara Pablo Derqui i Laia Marull. Una obra de Jordi Casanovas dirigida per Pere Riera i que l’han definida com ara un thriller emocional on l’amor s’acaba i comença la Guerra.

‘Tian Gombau – Teatre de l’Home Dibuixat’, al Teatre Salesians (9:30 i 11:00), presenten una obra de titelles d’objectes anomenada ‘Sabates noves’.

No poden fallar els alcoians de ‘La Dependent’, en aquesta ocasió amb l’obra ‘El Testament de Maria’, amb un paper molt treballat i innovador de Pepa Miralles per a un text del conegut dramaturg Colm Tólbin (Centre Cultural, Dimecres a les 12h).

 L’han definida com una obra breu i poderosa es posa en la pell de Maria, la mare de Jesús. Una nova visió de la història bíblica, però des de la vessant més humana, més mare i més moral de la Verge Maria.

El patí del centre IVAM/CADA és l’escenari triat per a les 17.30, 17.55, 18.20 i 18.45 hores, rebre la visita de la companya ‘Paraules d’Aire’, que oferirà 4 passes de l’obra ‘Natura’ de Diana Berna. Microteatre de 15 minuts de durada.

‘Alas Circo’, companyia andalusa, presenta ‘3 en 1’ el dimecres 5. Un espectacle de circ d’altura; concretament a 7 metres en la Plaça de Dins

‘La Teta Calva’, a les 20 hores en el Teatre Principal presenta ‘El Muro’, una comèdia que ens recorda a la cançó de Pink Floyd i que relata la història d’una dona que va perdre la seua infantesa, que va trepitjar la seua adolescència, que va malgastar el seu present i que vendrà el seu futur.

Activitats professionals per al dimecres

A l’Espai PRO al CADA

-13.15 h Presentació de la publicació Creació escènica a València avui. – feminismes, memòria, migracions i classes –, de Carolina Gimeno. Organitza: La Estiba Cultural.

-13.45 h Presentació de la producció escènica “Segària”, de Jordi Botella. Microescena de l’espectacle, a càrrec de Juli Cantó.