La 28a edició de la Mostra tindrà 11 estrenes i comptarà amb una gran presència alcoiana

Aquest dilluns s’ha presentat oficialment a Alcoi la XXVIII Mostra de Teatre d’Alcoi, que tindrà lloc entre el 26 de maig i l’1 de juny, de la mà del regidor de Cultura de l’Ajuntament, Raül Llopis i del director del certamen, Miquel Santamaria, qui ha donat a conéixer els detalls de les 24 funcions de 23 companyies diferents de teatre, dansa i circ que ompliran els escenaris d’Alcoi.

L’edil, Raül Llopis, ha destacat la gran tasca que es porta a terme des de tot l’equip del departament de Cultura per poder comptar un any més amb una nova edició d’aquesta cita amb les arts escèniques. “Esperem que torne a ser un èxit, com cada any, i que els professionals puguen traure profit de la Mostra i de la seua estada a Alcoi”, ha explicat el regidor, qui també ha anunciat que les entrades a tots els espectacles es poden comprar a través de Ticketalcoi, per Internet, o a les taquilles del Teatre Calderón, qui tindrà tota la venda centralitzada de tots els espectacles. Els altres espais obriran les seues taquilles una hora abans de cada espectacle.

Cia. Maduixa Mulïer Teatre Principal de Valencia. © Juan Gabriel Sanz 8

Programació
Miquel Santamaria ha parlat de les 24 funcions que 23 companyies procedents dels principals centres de producció de l’estat ompliran les sales i carrers d’Alcoi. Seran un total de 17 muntatges de sala i 7 funcions a l’aire lliure en 7 espais diferents. De tota aquesta programació destaquen les 11 estrenes (o espectacles novedosos amb caràcter d’estrena) que demostren que Alcoi està “al dia” pel que fa a l’actualitat escènica. “Quatre dels sis espectacles que acollirà el Teatre Calderón han estat recomanats en el quadern d’espectacles que ha editat la Red Española de Teatros en l’última assemblea i que ens situa al capdavant d’allò que interessa veure”, ha explicat el director de la Mostra de Teatre.

El Teatre Calderón acollirà, com cada any, els muntatges més espectaculars. “Mülier”, de Maduixa Teatre, la companyia valenciana més internacional, n’és un exemple, ja que arriba a Alcoi amb la seua adaptació per a sala que comptarà amb un gran muntatge de llums. “Merlín, la Leyenda”, “Moby Dick” i la companyia de Sol Picó ompliran també aquesta programació de qualitat al Calderón que es tancarà amb “Els Nostres”, l’última producció del Teatre del Poble Valencià i que s’ha estrenat amb èxit aquesta setmana al Teatre Principal de València; es tracta d’un drama dels emigrants forçats per la guerra a creuar el Mediterrani. Un muntatge impactant que compta amb un equip de 30 persones i un important elenc d’intèrprets valencians, entre els quals es troba l’alcoiana Rosanna Espinós.

Santamaria ha parlat també dels espectacles que tindran lloc al Teatre Principal i als espais de carrer: Plaça de Dins, Passeig de Cervantes i Plaça Ferrandis i Carbonell. Pel que fa al Teatre Salesians i Centre Cultural, ha destacat les vora 2.000 places que s’oferten per als escolars alcoians, que podran veure obres per a públic familiar de molta qualitat, com ara, el “Viatge d’Ulisses” de la companyia Teatro Gorakada, entre d’altres.

Presència alcoiana
La companyia alcoiana La Dependent, tornarà a estrenar espectacle a la Mostra, com ja ve sent habitual i ho farà amb ‘Separeu-vos junts’ un text de Gemma Miralles dirigit per Pepa Miralles que compta amb important repartiment d’actors i actrius. La venda per Internet per a aquesta funció està tenint molt d’èxit i ja queden poques entrades.
A banda de la companyia, la “mostra alcoiana” compta amb l’actor Jordi Carbonell amb la Teta Calva i el seu espectacle “El Tambor de Cora” i també estarà Sol Picó, com a coreògrafa i com a intèrpret en el muntatge de dansa “Dancing with frogs”. Les germanes Miralles i l’actriu Rosanna Espinós s’uneixen a aquesta presència alcoiana en una Mostra de la qual fins i tot l’autora del cartell és l’alcoiana Juani Ruz.

Professionals a la Mostra
La Fira d’Arts Escèniques de la Comunitat Valenciana continua sent un punt d’encontre essencial per als més de 200 professionals que, com cada any, s’han inscrit a Alcoi per l’intercanvi de produccions i experiències que això suposa. L’Àgora, ubicada junt a la glorieta, serà, de nou, el seu punt de trobada i on s’hi faran presentacions i reunions diverses.
Enguany, el Circuit Cultural Valencià tornarà a presentar el seu informe on s’han recollit i analitzat el moviment de les companyies valencianes, la inversió dels ajuntaments, les diputacions i de la Generalitat durant 2017.
En aquesta edició es tornaran a premiar, com es va fer ja l’any passat, les dos millors companyies valencianes a judici dels programadors i professionals, que votaran anònimament a través d’una enquesta interna.