La Mostra d’Alcoi tanca una edició que encerta amb la seua aposta per la dansa contemporània

• La Fira d’Arts Escèniques de la Comunitat Valenciana ompli amb escreix els sis escenaris destinats als 23 espectacles programats per a enguany
• La presència de membres destacats de l’IVC confirma l’ampli suport institucional en aquesta 28a edició

La XXVIII Mostra de Teatre d’Alcoi, que va començar el passat 26 de maig, ha arribat hui a la seua fi. L’aparador escènic més important del País Valencià ha acomplert els seus objectius, després d’una setmana intensa de representacions, reunions, presentacions i debats i s’ha fet visible el seu potencial com a punt d’encontre cultural un altre any més. Enguany cal destacar l’encert que ha suposat l’aposta per la dansa contemporània en la programació i la presència diària de l’Institut Valencià de Cultura, a més de la visita del Conseller de Cultura, Vicent Marzà.

Dancing with the frogs. Sol Picó, companyia de danza. Foto: Gilberto Dobón

Miquel Santamaria, director de la Mostra d’Alcoi, s’ha mostrat satisfet i ha fet un balanç positiu d’aquesta 28a edició: “estem contents perquè hem pogut comprovar que la nostra aposta per la dansa contemporània i pels espectacles d’alt nivell que s’han programat en la Fira han tingut molt bona resposta tant dels programadors com del públic alcoià”. En aquest sentit, ha destacat l’espectacle adaptat a sala de Mülier de Maduixa Teatre i el de Sol Picó, una representació que va sorprendre un públic que no esperava diversió i humor en un muntatge d’aquestes característiques.

El Funeral. Teatro de Che y Moche. Foto: Gilberto Dobón

El Funeral. Teatro de Che y Moche. Foto: Gilberto Dobón

En aquesta edició, un total de quinze companyies valencianes han farcit la fira escènica professional valenciana: vint-i-tres companyies, de set comunitats autònomes han omplert de treball i experiències sales i carrers de la ciutat i de nou, gran part d’aquest aparador l’han format companyies valencianes.

Santamaria ha destacat que les funcions de carrer han funcionat molt bé i a més, l’oratge les ha respectades: “hem recuperat les nits a la plaça de Dins amb espectacles de gran format i podem estar satisfets del resultat ja que estava ple de gom a gom, tant les cadires reservades per al públic com les terrasses de la plaça”. L’estrena del nou escenari al Passeig de Cervantes ha sigut tot un èxit, i tot preveu que l’any que ve es repetirà l’experiència.

Kailo. Yapadú produccions. Foto: Gilberto Dobón

 

També han funcionat molt bé els espectacles infantils i fins i tot, s’ha hagut de doblar una representació, la de Kailo, divendres al matí al Teatre Principal, perquè la demanda doblava l’aforament. Tots els espectacles s’han desenvolupat amb normalitat, a excepció del que estava programat per a la vesprada de divendres a la plaça Ferrandis i Carbonell, a causa de la lesió d’una de les artistes de la companyia Acrobacia Mínima.

Activitats professionals

Pel que fa als intercanvis professionals, Santamaria ha destacat que enguany s’ha compactat l’horari de les activitats per a que els interessats pogueren acudir a l’Àgora Escènica sense deixar de veure cap espectacle: “s’ha fet un bon treball en l’intercanvi de projectes i els dies han sigut intensos i profitosos, tal i com se’ns va suggerir l’any passat hem augmentat els espectacles programats en horari matinal i ha funcionat molt bé”.

La figura del «Facilitador-PRO», que funciona des de fa tres edicions, s’ha consolidat ja com un imprescindible de la Mostra. De nou, dues persones s’han dedicat exclusivament a atendre el professionals, i això ho han agraït molt. Aquestes persones, presents també a l’Àgora Escènica, no han parat durant tota la setmana d’aconsellar i donar pautes per a la millora dels intercanvis i l’estudi de projectes.