La Mostra de Teatre d’Alcoi combina els grans espectacles amb una ambiciosa oferta infantil i juvenil

  • Pinoxxio, l’obra triomfadora dels Max, obrirà la Mostra al Teatre Calderón el pròxim 28 de maig
  • La “Mostra més jove” es consolida i assegura l’ampliació de l’oferta de teatre escolar per a les pròximes edicions
  • La primera edició del Premio COFAE és una de les novetats dins del marc de les activitats professionals

PINOXXIO 2

L’oferta de teatre de gest i de dansa és una de les importants apostes de la XXVI Mostra de Teatre d’Alcoi i no és casualitat que l’espectacle d’Ananda Dansa, Pinoxxio siga l’encarregat d’obrir aquesta edició. El Teatre Calderón és l’espai que inaugurarà el calendari d’obres el pròxim 28 de maig, a les 19 hores.

Pinoxxio és un frenètic número de dansa que es va endur 7 dels 9 MAX als quals estava nominat en la passada edició. Aquest recent reconeixement enriqueix, encara més, l’extens catàleg d’obres i companyies a la Mostra. La companyia Ananda Dansa ha actuat al llarg de la seua trajectòria quasi sempre a Alcoi amb els seus muntatges i ara ho fa amb un multipremiat espectacle inspirat en l’immortal conte de Collodi, una obra per a tots els públics que no abandona el to poètic i divertit, que marca el segell de la companyia.

El Teatre Calderón acollirà un altre dels espectacles de dansa d’aquesta edició, Clandestino, una co-producció de Culturarts & Otradanza que està dirigida a un públic de dansa molt ampli. Clandestino és un salt enrere des de la contemporaneïtat al naixement d’una nova modernitat, un espai simbòlic de qualsevol metròpolis. Es podrà veure el dimarts, 31 de maig, a les 20 hores.

Serà en aquest mateix espai on es podran veure altres grans produccions, com ara l’estrena valenciana de Medea, de la companyia catalana Thomas Noone Dance &Mercat de les Flors, un espectacle per al públic adult i juvenil guardonat amb el Premi de la Crítica de Barcelona al Millor Espectacle de Dansa de 2015.

El públic valencià podrà gaudir de dues estrenes més al Teatre Calderón, per una banda dijous, 2 de juny, i després de l’èxit obtingut en el Festival GREC Barcelona, els andalusos Atalaya portaran a la Mostra el seu espectacle Marat/Sade, un muntatge que tot i abordar els anys posteriors a la Revolució Francesa, resulta d’una extraordinària actualitat. D’altra banda, aquest espai tancarà la mostra amb una comèdia signada per un dels autors tràgics francesos més còmics de la seva generació, dirigida i interpretada per Josep Maria Flotats. Ser-ho o no. Per acabar amb la qüestió jueva’, dels catalans Teatre Lliure & Flotats serà el dia 3 de juny a les 22 hores.

El Teatre Principal obrirà la Mostra el dilluns, 30 de maig, amb la companyia aragonesa Viridiana, amb un text sobre la memòria històrica, Ligeros de equipaje. Crónica de la retirada. Aquest espai acollirà dimarts l’espectacle del televisiu Juanto Artero, amb El milagro de la Tierra, un curiós homenatge a molts dels autors i personatges als quals ha interpretat l’actor madrileny al llarg de la seua trajectòria teatral. La funció diària del Principal tindrà dimecres la productora valenciana Bramant Teatre, amb La más fuerte, un text de Strindberg, adaptat per Jerónimo Cornelles i dirigit pel veterà Chema Cardeña.

Una de les cites alcoianes serà dijous, 2 de juny, amb l’actuació de la companyia la InDependent que en aquesta ocasió presenta l’espectacle Réquiem, una història que parla de la utopia de véncer la mort. Els catalans Los Excéntricos seran els encarregats de portar el clown al Principal amb l’obra The Melting Potpourri. Un muntatge que està previst per al divendres, 3 de juny, a les 20 hores.

El Centre Cultural no es queda enrere com a escenari de grans peces teatrals. Les titelles del Centre de Titelles de Lleida obriran les sessions en aquest espai amb l’espectacle El Petit Piano, un muntatge per al públic familiar amb música en directe. També tindrà sessions nocturnes per a adults, dilluns, 31 de maig, amb la companyia Trionchera Teatral i la seua obra Pinedas Tejen Lirios. Els valencians Dacsa Producions actuaran dimecres a les 22.30 hores amb el muntatge El último viaje de Cary Grant. Aquest espai tancarà enguany la Mostra amb el cabaret Two Ladies or not Two Ladies, de la companyia valenciana Cashalada i Marlia Teatre, amb interpretació de Noélia Pérez.

La Plaça de Dins, el Teatre Salesians i el Saló Savoy també acolliran part de l’oferta escènica d’estos dies dins de la Mostra de Teatre d’Alcoi. Els dos primers ofertaran sobretot espectacles per a públic infantil i jove i el Savoy acollirà dimecres a la mitjanit un musical per a adultsde la CIA. Aéreas Teatro.

LA MOSTRA MÉS JOVE

Un destacat important té en aquesta edició l’oferta per al públic infantil i juvenil, emmarcada a la secció especial anomenada “La Mostra més jove”. Dins d’aquesta denominació s’inclouen les obres per a públic escolar, que enguany han superat les previsions de reserva. Aquest creixement i consolidació d’aquesta part de la Mostra assegura l’augment de l’oferta per a les posteriors edicions. La Mostra de Teatre es felicita, a més a més, per la iniciativa anunciada per l’Ajuntament d’Alcoi del projecte de Mostra de Teatre Escolar per al curs vinent.

Novetat absoluta és l’espectacle per a bebés de la companyia La Petita Malumaluga que acollirà el Teatre Calderon diumenge, 29 de maig, en sessió matinal. Bítels per a bebés és un espectacle concert per als xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys amb un recorregut per les peces més emblemàtiques de The Beatles, i una posada en escena interactiva.

La plaça de Dins torna a ser el referent de les representacions a l’aire lliure de vesprada, a destacar Vincles de la companyia Circ Bover, una bona oportunitat de gaudir d’una bona estona de teatre de qualitat dilluns, 30 de maig, a les 19.30 hores.

El Teatre Salesians acollirà com cada any les representacions per a públic escolar, destaca un nou espectacle de la companyia de la Vall d’Albaida, Bambalina Teatre, que posarà es escena un espectacle d’improvisació, Cubs, que deixarà bocabadats els més menuts. L’Horta Teatre o El Teatre de l’Home Dibuixat repeteixen també a la Mostra amb els seues espectacles Lil·liput i Screen Man, dels quals es podrà gaudir al Centre Cultural.


ACTIVITATS PROFESSIONALS

Com cada any, les activitats professionals donen un prestigi estatal a la Mostra de Teatre d’Alcoi, que, de nou, comptarà amb una nodrida participació d’agents culturals de diversa procedència territorial i tipologia de gestió.

L’espai de trobada serà l’Àgora Escènica, on es lliurarà la primera edició del Premio COFAE, reconeixement estatal a una personalitat reconeguda, que arriba de la mà d’aquesta coordinadora de la qual és co-fundadora i membre activa la Mostra de Teatre d’Alcoi.

La Mostra d’Alcoi serà de nou la seu d’importants reunions, com ara la dels socis i programadors de la Xarxa Alcover, de la directiva d’ADGAE o de la Comisión de Circuitos de la Red Pública Española de Teatros, Circuitos y Festivales de Titularidad Pública.