La Mostra de Teatre d’Alcoi supera les expectatives en organització i repercussió i manté l’interés del públic local

La Mostra de Teatre d’Alcoi supera les expectatives en organització i repercussió i manté l’interés del públic local

  • La visita de representants institucionals augmenta la visibilitat del certamen
  • L’afluència de públic als espectacles es manté dins de les previsions
  • Èxit del nou espai de l’Àgora Escenica com a epicentre de totes les activitats professionals del sector

La XXVI Mostra de Teatre d’Alcoi, que va començar el passat 28 de maig, ha arribat hui a la seua fi. Després d’una setmana intensa d’espectacles, reunions, presentacions i debats, l’aparador de les arts escèniques més importants del País Valencià baixa el teló d’aquesta edició amb un balanç positiu pel que fa a l’organització i la repercussió exterior, tant valenciana com estatal, i confirma l’interés del públic alcoià per l’extensa oferta de teatre, circ i dansa durant tota la setmana.

El certamen alcoià ha posat a l’abast del públic un total de 30 funcions, de 27 companyies i ha servit, un any més, per a que els professionals del sector (més de 300 en aquest cas) intercanviaren propostes i projectes. El director de la Mostra d’Alcoi, Miquel Santamaria fa balanç: «estem contents perquè un any més hem aconseguit superar les previsions d’assistència, sobretot en l’àmbit professional, on hem vist que s’han incrementat les reserves a mesura que avançava la setmana».

Professionals
Al respecte dels intercanvis professionals, Santamaria destaca el frenètic ritme dels dies centrals de la Mostra (1 i 2 de juny), que és quan es van concentrar el major nombre de programadors, productors i distribuïdors. Durant estes jornades, es van produir moltes reunions d’organismes i associacions de les arts escèniques, quasi totes programades, però hi va haver algunes que van eixir sobre la marxa «això demostra el dinamisme que s’aconsegueix a Alcoi, eixe és el nostre objectiu i això ens alegra perquè som conscients que així s’ha incrementat la repercussió i la projecció valenciana i estatal d’aquesta fira, aspecte en el qual enguany hem crescut de manera palpable», conclou el director de la Fira.

Una novetat important en aquesta edició ha sigut el nou espai de l’Àgora Escènica, que s’ha convertit durant tota la setmana en l’epicentre de totes les activitats professionals. L’èxit ha sigut total: «un descobriment que ha agradat tant a l’organització com als assistents al certamen, que ens han felicitat per la ubicació; tot fa preveure que repetirem en posteriors edicions», ha explicat Miquel.

La figura del «Facilitador-PRO», novetat d’enguany, també ha suposat un gran avanç per a la tasca dels professionals, ja que per primera vegada dins de l’equip d’organització hi ha hagut dues persones que s’han dedicat exclusivament a atendre’ls, i això ho han agraït molt. Aquestes persones, presents també a l’Àgora Escènica, no han parat durant tota la setmana d’aconsellar i donar pautes per a la millora dels intercanvis i l’estudi de projectes «per aquest motiu ens han felicitat molt, s’han sentit acollits i se n’han anat amb molt bon sabor de boca de la Fira i d’Alcoi», confirma Miquel.

Espectacles

A falta de les xifres finals (que inclouran els últims espectacles de hui divendres), l’afluència de públic s’ha mantingut dins de les expectatives. El públic local ha respost molt be a l’oferta escènica d’aquesta setmana i ha ocupat intensament cada dia els sis espais de la Mostra. El Centre Cultural, el teatre Salesians i el Teatre Principal han penjat gairebé cada dia el cartell de «no hi ha entrades», no ha ocorregut el mateix amb el Teatre Calderón, sobretot pel tipus d’espectacle ofert enguany «es tracta d’uns muntatges per a un públic que busca més la qualitat que la comercialitat o l’actor de cartell, però tot i això, els assistents no professionals s’han sorprés gratament, i han vist reforçada la seua intuició», ha incidit el director de la Mostra.

El Circ Bover a la Plaça de Dins - Mostra de Teatre d'Alcoi 2016

Pel que fa a la Plaça de Dins, ha funcionat molt bé el nou format d’escenari, més baixet, més gran i amb públic rodejant-lo. Cada dia, al caure la vesprada, menuts i majors han omplert l’espai a l’aire lliure per gaudir d’espectacles de circ i acrobàcies d’una manera relaxada i agradable que ha donat un molt bon ambient a la Mostra d’Alcoi.

Els responsables de la Mostra agraeixen la fidelitat del públic, més encara per les coincidències de calendari i activitats de tota índole que té la ciutat en aquestes dates. Comptant amb tot, el balanç d’assistència és positiu.

Presència institucional

La visita del Conseller de Cultura, Vicent Marzà, i altres càrrecs de representació institucional, com ara el Secretari Autonòmic de Cultura, Albert Girona o el director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, però també diferents personalitats de l’escena o d’altres àmbits, ha servit per augmentar encara més la repercussió del certamen. «Hem vist un suport que va més enllà de l’augment econòmic i amb això estem satisfets i esperançats», es felicita Santamaria. El director de la Mostra veu molt benvingut l’anunci de l’augment d’atenció econòmica per a les Arts Escèniques per als pròxims anys que va anunciar Marzà.