La jornada de dimarts ha sigut intensa tant pels espectacles com per les activitats professionals que han tingut lloc a l’Àgora Escènica, on ha assistit el Secretari Autonòmic de Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana, Albert Girona, qui s’ha quedat gran part de la jornada a gaudir dels espectacles.
A les exhibicions, la jornada ha començat amb la posada en escena de la memòria de Miguel Hernández, amb La Carreta d’Elx i ‘El gorrión y el poeta’, un muntatge que empra diverses tècniques, incloent-hi titelles, vídeo i creació plàstica realitzada en directe. Ja de vesprada, Jordi Ballester ha presentat el seu espectacle Odisseu, una visió novella del clàssic en la qual fa un paral•lelisme amb l’actual crisi dels refugiats a la part oriental del Mediterrani. El Centre de Titelles de Lleida, han sorprés el públic de la Plaça De Dins amb un enorme elefant.
I a l’Àgora Escènica, l’activitat més destacada ha sigut la presentació de l’informe del Circuit Cultural Valencià, on han assistit el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, i el director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos.
L’objectiu del Circuit Cultural Valencià és coordinar criteris i polítiques d’actuació i sumar recursos econòmics de les administracions per ser més eficaços i aconseguir millors resultats en l’àmbit cultural, donant suport a les programacions estables municipals d’arts escèniques, audiovisuals i música finançant una part de la contractació. L’actual Circuit Cultural Valencià es va crear el 2 de maig de 2016 en Assemblea de Programadors realitzada a Alzira partint del Circuit CulturArts, que tenia 46 ciutats adscrites i que era hereu del Circuit Teatral Valencià.
Albert Girona ha destacat l’”interés de les ciutats valencianes per aquest projecte, mostra d’això és l’increment experimentat en un breu espai de temps de les 46 poblacions inicials que formaven part del Circuit al maig de 2016 a les 65 ciutats que formaven part d’aquest en acabar l’any, quantitat que no ha fet sinó augmentar, ja que en aquest moment ja són 71 les poblacions que formen part del Circuit Cultural Valencià”.
Abel Guarinos ha volgut recordar que “des de l’any 2009 no s’havia presentat un informe d’exhibició escènica d’àmbit autonòmic a Alcoi, les dades que presentem hui ací són un instrument imprescindible per a conéixer la situació de les arts escèniques a la Comunitat Valenciana, una eina que ens mostra la situació actual i ens ajuda a ampliar i millorar la vertebració cultural del país.”
El nombre d’espectadors del Circuit Cultural Valencià ha passat dels 287.000 de l’any 2015 als 341.000 de l’any 2016, un increment de més de 60.000 espectadors.
El nombre de funcions també ha augmentat passant de les 1.276 de 2015 a les 1.561 de l’any 2016, amb un increment de quasi 300 funcions més.
Respecte a la inversió, la inversió total procedent de diferents institucions l’any 2015 va ser de 3.081.999 euros i pel mateix concepte l’any 2016 aquesta quantitat va pujar fins als 4.143.121 euros.
La inversió per part de l’Institut Valencià de Cultura va ser de 441.000 euros l’any 2015, quantitat que va suposar un 14,31% de la inversió total en programació i l’any 2016 aquesta aportació es va incrementar fins als 717.000 euros, quantitat que suposa un 17,30% de la inversió total en programació.
DIMECRES 31 DE MAIG
Espectacles:
Demà dimecres Mostra tornarà a obrir el teló de sis escenaris diferents. A les 10 hores, la companyia Bambalina, amb la seua actual visita a la nostra ciutat, ens presenta un personatge acabat de nàixer: ‘Kiti-kraft’, un recorregut emotiu per la vida, una cançó d’amor, un poema en imatges per a titelles. Tot això i molt més ho descobrirem al Centre Cultural, de la mà de Jaume Policarpo.
Una de les moltes propostes per a públic familiar i escolar, la tindrem a les 11.15 al Teatre Salesians. Teatre de l’Abast encantarà els menuts amb ‘Lluna, dos i tres!’, una proposta d’Isabel Martí i que ens posarà en la pell de Pau, un xiquet que es queixa de ser-ho.
A mitjan vesprada, i quan va omplint-se la Plaça de Dins de gent que va a prendre alguna cosa, la Troupe Malabó, ens presentarà el seu últim espectacle de circ, Oníricus. Serà a les 18 hores.
Encara quedarà molt de teatre per davant, quan a les 19 hores, la companyia catalana Sala Atrium ens presente Himmelweg.Camino del cielo, una proposta de l’autor Juan Mayorga, Premi Nacional de Literatura Dramàtica 2013 i un dels principals renovadors del teatre espanyol contemporani. Ho veurem al Teatre Principal.
I una de les més esperades, la coproducció de La Dependent amb l’Institut Valencià de Cultura, a les 21 hores al Teatre Calderón. De Sukei a Naima és una obra que tracta la pèrdua, a través de les prohibicions i persecucions de la identitat i la cultura del poble morisc.
Encara quedarà temps per recuperar sensacions amb Bramant i la segona part d’aquell ‘Construyendo a Verónica’, amb el mateix format encara innovador, i el títol ‘Hijos de Verónica’. Ho veurem a les 23 hores al Cercle Industrial.
Activitats professionals:
Els matí de dimecres a l’Àgora Escènica estarà atapeït d’activitats. A primera hora tindrà lloc la reunió de la Junta directiva d’ADGAE, (Asociación de Empresas de Distribución y Gestión de Artes Escénicas) i a partir de les 11 tindrà lloc una jornada de treball en la qual amb el títol: “Circuits i curtcircuits, on és l’avaria?”.
A partir de les 12.30 hores tindran lloc un seguit de presentacions obertes al públic en general, coneixerem el projecte del Teatre Escalante de València, l’Associación de Profesionales de Artes de Calle (PATEA) i el Festival de Teatre Clàssic de Peníscola.