Les companyies valencianes omplin més del 50% de la programació de la Mostra

La vint-i-setena edició de la Fira escènica professional valenciana, la Mostra de Teatre d’Alcoi, que tindrà lloc entre el 27 de maig i el 2 de juny, comptarà amb un total de 16 companyies valencianes que presentaran els seus espectacles.

D’aquesta manera, aquest certamen manté el seu objectiu principal de difondre i promocionar les produccions valencianes. «La Mostra de Teatre d’Alcoi ha de servir per nodrir les agendes de programació dels teatres i circuits autonòmics o estatals i la Mostra ha inclós, amb aquestes mires, companyies valencianes de tot l’àmbit territorial, espectacles en els dos idiomes oficials, de tots els formats i per a tots els públics», explica el director Miquel Santamaria.

Cal destacar, en primer lloc, la presència de produccions del Teatre del Poble Valencià, nova marca de la producció pública de l’Institut Valencià de Cultura. Es tracta de ‘Els quatre genets de l’Apocalipsi’, versió de Juli Disla a partir de la novel•la de Blasco Ibáñez. També ‘De Sukei a Naima’, co-producció amb La Dependent, amb direcció i text de Gemma Miralles que ha rebut el Premi Ciutat de València.

Però, al llarg de tota la setmana, hi ha tot una gran varietat de propostes també valencianes: L’Horta Teatre i Eventime estrenen el musical ‘Las 3 cerditas’, Factoria Los Sánchez fa un apropament a l’univers musical de Carles Santos, per a primera infància, amb ‘Tocaticó-Tocatà’, o Bambalina ens presenta un personatge acabat de nèixer, ‘Kiti-kraft’, al qual anticipem llarga vida escènica.

Recuperem sensacions, amb Bramant i la segona part d’aquell ‘Construyendo a Verónica’, amb el mateix format encara innovador, i el títol ‘Hijos de Verónica’. Portem a escena la memòria de Miguel Hernández, amb La Carreta d’Elx i ‘El gorrión y el poeta’. Jordi Ballester, per la seua banda, ens proposa una visió novella del clàssic ‘Odisseu’ i, amb plena actualitat, El Punto G porta a Alcoi el seu encertat ‘Vives’, recuperació per als valencians de hui de la figura del referent Lluís Vives, portat als nostres dies per la #primaveravalenciana.

Entre les moltes propostes per a públic familiar i escolar, Teatre de l’Abast encantarà els menuts amb ‘Lluna, dos i tres!’. A un públic més alternatiu, si és que l’adjectiu encara té sentit, s’adrecen les creadores de La Subterránea, amb la proposta ‘Maldito otoño’. Pérez&Disla, per la seua banda, estrenen ara en castellà per a tot l’estat el seu ‘Cariño’, la darrera proposta d’aquesta companyia tan dinàmica.

Tot això, amb pinzellades de circ, els alacantins Arritmados i el seu ‘Menás a Truá’, o La Troupe Malabó i ‘Oníricus’, junt amb propostes tan diferents com la de dansa inclusiva de ‘Faula Teatre’ i l’humor de Rafa Alarcón, fet a posta per animar una nit de la Mostra, així com les activitats professionals de l’Espai PRO de l’Àgora Escènica, acabaran per confirmar, un any més, que la Mostra «és el melic de l’escena professional valenciana, especialment durant esta setmana d’encontres i sorpreses però, abans que res, de treball, de reflexió i mirades al futur», ha afirmat Santamaria.