Mostra d’Alcoi: 20 companyies, 27 funcions combinades entre circ, titelles, dansa, i teatre de tots els formats

  • El 3 de juny arranca una mostra repartida en quatre dies i amb clara aposta pel teatre valencià amb 13 de companyies de la Comunitat
  • Com cada any, especial atenció als espectacles per als més menuts i programació de debat i planificació per als professionals
  • Maduixa Teatre, la companyia de dansa innovadora més internacionalitzada estrena ‘Lú’
  • L’espectacle de Dansa de l’Institut Valencià de Cultura amb coreografia de Sòl Picó, i la producción de Jordi Évole i Alberto Sanjuán sobre l’eutanàsia, altres dos atractius especials.

Alcoi tornarà a ser la capital valenciana del teatre entre el dilluns 3 i el dijous 6 de juny amb la celebració de la XXIX edició de la Mostra, que aposta més que mai pels espectacles de la Comunitat amb la participació de 13 companyies valencianes. Espectacles de tots els formats i totes les disciplines: Teatre a l’aire lliure, Dansa, comèdia, circ, titelles, titelles itinerants o teatre d’objectes.
La Mostra se celebra de dilluns a dijous, el que permetrà els programadors aprofitar les jornades laborals visionant espectacles i contactant amb les companyies, però també suposa una gran oportunitat perquè el públic d’Alcoi i les Comarques Centrals puguen gaudir d’estrenes i de funcions de primer orde nacional i internacional.

El centre neuràlgic de la Mostra se situa enguany al CADA, on a banda de trobar-se l’oficina d’acreditacions, tindran lloc activitats professionals i també actuacions teatrals com per exemple la de la companyia ‘Paraules d’aire’, que farà dimecres 5 de juny 4 passes de ‘Natura’, una obra de microteatre de Titelles escrita per Diana Bernal.

Els altres espais teatrals són el Teatre Calderón, el Teatre Principal, el Centre Cultural , Teatre Salesians (centrat en espectacles juvenils), i la Plaça de Dins i el Passeig de Cervantes com zones a l’aire lliure.

20 companyies de les quals 13 són de la Comunitat Valenciana, 3 catalanes, 2 andaluses, 1 gallega, abanda d’una co-producció catalana-madrilenya. En total es representaran 27 funcions, perquè algunes d’elles s’ofereixen en diferents passes per atendre als programadors i també al públic en general.

Sòl Picó i Animal de Séquia
Sense dubte, una de les actuacions més esperades és ‘Animal de Séquia’, produïda per l’Institut Valencià de Cultura amb coreografia de l’alcoiana Sòl Picó. Un espectacle de dansa de 70 minuts de durada que compta amb 8 ballarins i una banda de música. Una funció que ressalta molts dels signes d’identitat de la Comunitat i que per a la Mostra, presentarà una versió molt especial amb la presència de Sòl Picó, ballant, i de Carles Dénia, cantant. Un fet que només s’ha produït en València i que pròximament es repetirà en Barcelona. Serà el dilluns 3 a les 20 hores al Teatre Calderón.
També al Calderón tindrà lloc una estrena absoluta dimarts 4 d’abril a les 22 hores de la mà de ‘Wichita CO’, amb dramatúrgia i direcció del prestigiós Víctor Sánchez Rodríguez. L’espectacle es diu “What is love? Baby don’t hurt me’. És una reflexió sobre l’amor, la neurosi i el seu buit.
‘La Villarroel’ presenta ‘La dansa de la venjança’ en el Teatre Calderón dimecres 5 de juny a les 22 hores. Teatre de gran format amb dos pesos pesants com ara Pablo Derqui i Laia Marull. Una obra de Jordi Casanovas dirigida per Pere Riera i que l’han definida com ara un thriller emocional on l’amor s’acaba i comença la Guerra.

Maduixa Teatre
Els espectacles al Calderón els tanca la companya més internacional –hui per hui- de la Comunitat. ‘Maduixa Teatre’ estrena a Alcoi dijous 6 de juny en dues sessions (12:50 i 18:30) l’obra ‘Lú’, de Joan Santacreu i Paua Lloréns. Dansa innovadora per a tots els públics en format molt xicotet i funcions per a un centenar de persones que es representaran en l’escenari del teatre, públic inclòs.
Amb LÙ ens endinsem en la dansa i les arts plàstiques, per gaudir en família d’un espectacle màgic, creatiu i poètic.

Una producció de Jordi Évole i Alberto Sanjuán
Hi ha una producció molt esperada en esta Mostra per la identitat dels productors de l’obra ‘Celebraré mi muerte’. I és que al Teatre Principal, dijous 6 a les 20 hores ‘Teatro del Barrio’ (Jordi Évole i Alberto Sanjuán) porta a escena un text d’Alberto San Juan i Víctor Morilla amb la interpretació de Marcos Ariel Hourmann. Es tracta d’una obra molt especial, perquè l’actor es representa a ell mateix en el paper real d’un metge que li practicà l’eutanàsia a una pacient terminal.
Les altres obres representades al Principal són ‘Plagi’, de la companyia ‘Ornitorrincs’, l’estrena de la clàssica ‘Horta Teatre’ que duu a escena la comèdia ‘L’Electe (4 de juny, 20 hores); i ‘La Teta Calva’ amb l’espectacle de teatre musical ‘El Muro’ (5 de juny, 20 hores).

Per a públic juvenil
El Teatre Salesians està reservat per al públic juvenil en una clara aposta de la Mostra per acostar als menuts les arts escèniques. Entre els espectacles podem ressaltar l’estrena de l’obra ‘Totolín-Entredos’ de la companyia andalusa’ Títeres etcétera’.
‘Tian Gombau/L’Home dibuixat’, uns altres clàssics d’aquesta disciplina, presenten una obra de titelles d’objectes anomenada ‘Sabates noves’.
‘Teatre de l’Abast/Zero en conducta’ arredoneixen la programació als Salesians dijous 6 amb l’obra de Teatre ‘Rob’, inspirada en el personatge de Robinson Crusoe.

La Dependent, ració alcoiana
No poden fallar els alcoians de ‘La Dependent’, en aquesta ocasió amb l’obra ‘El Testament de Maria’, amb un paper molt treballat i innovador de Pepa Miralles per a un text del conegut dramaturg Colm Tólbin (Centre Cultural, Dimecres 5 d’abril a les 12h). L’han definida com una obra breu i poderosa es posa en la pell de Maria, la mare de Jesús. Una nova visió de la història bíblica, però des de la vessant més humana, més mare i més moral de la Verge Maria.

El Centre Cultural acull altres dues actuacions: ‘L’Últim toc Teatre’ presenta ‘Federico, función sin título’, fent referencia a l’escriptor García Lorca. Pel que fa a ‘Càctus Teatre’, toca d’aprop el Franquisme en l’obra ‘Historia de una maestra’. Cal destacar que l’alcoiana Gemma Miralles dirigirà aquesta obra que se representarà el dijous 6.

Dins de les activitats professionals es presentarà en format microescena el projecte escènic multidisciplinar Segària, de Jordi Botella amb interpretació de Juli  Cantó, Orfeo Soler i Pep Burgos. Aquest espectacle iniciarà gira després de l’estiu

 

Actuacions al carrer
Com no podía ser d’una altra manera, la Mostra d’Alcoi ix al carrer en dos espais molt concrets, cèntrics i agradables. El primer és la Plaça de Dins, al cor de la ciutat; i el segon, el Passeig de Cervantes. Per a la Plaça s’han programat tres espectacles:

El duet ‘Xarxa Teatre/Escandall Teatral’ ofereix 3 actuacions de curta durada la vesprada del dia 4 d’abril amb la seqüència: ‘XX: Escena 1, 2 i 3 de Floretes’.
‘Alas Circo’ , companyia andalusa, presenta ‘3 en 1’ el dimecres 5. Un espectacle de circ d’altura; concretament a 7 metres.

Els gallecs ‘De Vacas’ portaran a la Plaça de Dins l’espectacle ‘Tour Vacacional’ dijous 6 de juny tancant amb aquest concert teatral les actuacions oficials de la Mostra.
Dimecres 5, a l’espai del CADA, la companya ‘Paraules d’Aire’ oferirà 4 passes de l’obra ‘Natura’ de Diana Berna. Microteatre de 15 minuts de durada en una carpa.