Presenten a Alacant la 27a edició de la Mostra de Teatre d’Alcoi amb 29 espectacles de 31 companyies

Aquest divendres s’ha presentat oficialment a Alacant la XXVII Mostra de Teatre d’Alcoi que oferirà, entre el 27 de maig i el 2 de juny, un total de 29 espectacles de 31 companyies diferents. El diputat provincial de Cultura César Augusto Asencio, en representació de la Diputat d’Alacant, ha presidit l’acte al Teatre Arniches d’Alacant, acompanyat de l’alcalde d’Alcoi, Antoni Francés, el director de la Mostra, Miquel Santamaria i Roberto Garcia, director adjunt d’Arts Escèniques de l’Institut Valencià de Cultura.
El diputat provincial de Cultura César Augusto Asencio ha destacat la llarga trajectòria de la Mostra de Teatre d’Alcoi i la importància d’aquesta per a la província: “aquest certamen és una demostració de l’estat en què es troba el teatre valencià i la Diputació d’Alacant continuar col•laborant en el seu creixement”, ha explicat. Per la seua banda, l’alcalde d’Alcoi, Antoni Francés, ha contat la transformació que Alcoi realitza durant la setmana que dura aquest esdeveniment per tal de poder acollir de la millor manera els espectadors i els professionals que hi assisteixen. “El sector teatral ha d’agafar impuls després de superar els entrebancs de la crisi i l’Ajuntament d’Alcoi vol contribuir a eixe reforç de la nostra cultura i del nostre teatre”, ha declarat Francés.
Miquel Santamaria, director de la Mostra de Teatre d’Alcoi ha agraït el suport institucional i, sobretot, l’esforç dels professionals que s’ho deixen tot per tal d’assistir a la Mostra, i ha explicat que aquesta és la raó el que els anima a continuar. Santamaria ha explicat que l’èxit de la Mostra d’Alcoi és que no és només un espai d’exhibició sinó que també és una fira on es reuneixen els professionals i això els diferencia d’altres certàmens. “La Mostra és una cita imprescindible, som part d’un mapa que no volem abandonar en cap sentit, en benefici de tots, del sector i de la ciutadania”, ha explicat el director. De fet, l’acollida de productors, distribuïdors, actors i demés professionals del sector és un dels punts forts d’Alcoi; un bon grapat d’activitats dirigides per a ells (reunions, presentacions de projectes, balanços anuals, etc.) tindran lloc a l’espai de trobada de l’Àgora Escènica, un espai que es va inaugurar l’any passat i que es repetirà pel seu bon funcionament.

Pel que fa a la programació, Santamaria ha destacat la continuïtat de la línia més jove de la Mostra que es va iniciar ja fa temps i que l’any passat va donar un salt amb la incorporació d’una obra per a infants de 0 a 3 anys. A causa de l’èxit, enguany s’han programat dues obres en la mateixa línia, a banda de les funcions per a joves i per a xiquets i xiquetes de l’etapa educativa. La Mostra d’Alcoi mantindrà enguany els compromís de conservar la pluralitat en la programació i per això hi haurà centres de producció que són de referència, com ara el Teatro Español, Teatro del Barrio o Atrium, que són imprescindibles que el públic i els creadors d’ací els vegen en directe i sense eixir de casa.

Aquesta edició de la Fira mantindrà el pressupost de l’any passat, 180.000 i espera mantenir l’èxit d’altres edicions, omplint les més de 12.000 places ofertades, a banda dels espectacles a l’aire lliure. De moment, ja hi ha més de 300 professionals inscrits i els hotels ja estan plens.

Roberto Garcia, director adjunt d’Arts Escèniques de l’Institut Valencià de Cultura, ha garantit el suport absolut de la institució a què representa i ha definit la Mostra com una “fita essencial dins de la vida escènica valenciana, un dels eixos del nostre creixement com a professió i també de la nostra relació amb entre els professionals”. Garcia ha destacat les dos produccions de l’Institut Valencià de Cultura que enguany es presenten a Alcoi, d’una banda la presència de produccions del Teatre del Poble Valencià, nova marca de la producció pública de l’Institut Valencià de Cultura. Es tracta de ‘Els quatre genets de l’Apocalipsi’, versió de Juli Disla a partir de la novel•la de Blasco Ibáñez. I també ‘De Sukei a Naima’, co-producció amb La Dependent, amb direcció i text de Gemma Miralles que ha rebut el Premi Ciutat de València.