L’alcalde d’Alcoi, Antoni Francés, el director de la Mostra, Miquel Santamaria i representants de les companyies de teatre valencianes han acompanyat Girona en la presentació al Teatre Principal de València
La Fira Escènica tindrà lloc entre el 28 de maig i el 3 de juny
Aquest dijous s’ha presentat oficialment, a València, la XXVI Mostra de Teatre d’Alcoi, que oferirà entre el 28 de maig i el 3 de juny un total de 30 espectacles de 27 companyies. El Secretari Autonòmic de Cultura, Albert Girona, en representació del govern valencià, ha presidit l’acte al Teatre Principal de València, acompanyat de l’alcalde d’Alcoi, Antoni Francés, el director de la Mostra, Miquel Santamaria, i Rosángeles Valls, en representació de les companyies teatrals valencianes. A l’acte, han assistit també el director de Culturarts, Abel Guarinos, i diversos representats del món del teatre valencià.
El Secretari Autonòmic de Cultura, Albert Girona, ha iniciat la seua intervenció destacant la participació “activa i decidida” de l’Institut Valencià de Cultura en l’organització de la Mostra de Teatre d’Alcoi, “la principal fira d’arts escèniques del nostre país i clau per a la recuperació cultural industrial i creativa”, segons ha explicat. Girona ha destacat que dins dels objectius de Fes Cultura, el Pla Estratègic Cultural Valencià 2016-2020 que s’ha posat en marxa, està el de potenciar les indústries culturals i la cooperació institucionals. “Els fruits d’aquest pla ja han donat alguns fruits, com el de l’impuls al Circuit com a eina imprescindible per a les produccions i les gires a casa nostra, i la Mostra suposa un espai anual d’encontre per a aquest Circuit”, ha declarat el Secretari Autonòmic.
Per la seua banda, l’alcalde d’Alcoi, Antoni Francés, s’ha mostrat content de que Alcoi siga un any més la seu d’una fira escènica de referència: “el nostre suport és coherent amb el projecte que estem desplegant en molts àmbits i a la bona salut cultural de la societat alcoiana”. Francés s’ha fet ressó de l’anunci de la Mostra de Teatre Escolar per a 2017, que implicarà i encoratjarà els centres educatius a endinsar-se en el món del teatre i les arts escèniques.
Ha sigut Miquel Santamaria, director de la Mostra de Teatre d’Alcoi qui ha parlat de les xifres de la Mostra: 27 companyies, 30 funcions, cinc espais, 11.000 places oferides, 300 professionals acreditats procedents de 12 autonomies. Santamaria ha anunciat que ja hi ha més de 1.400 reserves per part dels professionals i ha destacat, sobretot, la resposta de les funcions escolars que van exhaurir en 48 hores, les 1.300 places oferides.
El director de la Mostra ha agraït la voluntat explícita per descentralitzar i refermar les Indústries Culturals valencianes per part de la renovada administració autonòmica: “el pressupost de la present edició creix de 156.000 euros en 2015 a 180.000 euros, sobretot en part, gràcies a l’aportació de la Generalitat Valenciana”.
Santamaria ha destacat l’alt nivell de la programació d’enguany, com també la reeixida línia de programació “La Mostra més Jove” per a públic escolar i familiar. Pel que fa a l’àmbit professional, la Mostra compta enguany amb una novetat importat, el servei de guia-facilitador, persones coneixedores del món de les arts escèniques que ajudaran als professionals l’ajuda que necessiten per trobar allò que busquen exactament.
En representació de les companyies valencianes ha intervingut Rosángeles Valls, d’Ananda Dansa, que obrirà el teló de la Fira Escènica d’Alcoi amb el seu espectacle Pinoxxio, que recentment ha guanyat set premis MAX.
ELS ESPECTACLES DE LA MOSTRA
Pinoxxio, de la companyia Ananda Dansa, obrirà aquesta edició de la Mostra de Teatre, un frenètic número de dansa que es va endur 7 dels 9 MAX als quals estava nominat en la passada edició. El Teatre Calderón acollirà un altre dels espectacles de dansa d’aquesta edició, Clandestino, una co-producció de Culturarts & Otradanza que està dirigida a un públic de dansa molt ampli. Serà en aquest mateix espai on es podran veure altres grans produccions, com ara l’estrena valenciana de Medea, de la companyia catalana Thomas Noone Dance &Mercat de les Flors, un espectacle per al públic adult i juvenil guardonat amb el Premi de la Crítica de Barcelona al Millor Espectacle de Dansa de 2015. Després de l’èxit obtingut en el Festival GREC Barcelona, els andalusos Atalaya portaran a la Mostra el seu espectacle Marat/Sade, un muntatge que tot i abordar els anys posteriors a la Revolució Francesa, resulta d’una extraordinària actualitat. D’altra banda, aquest espai tancarà la mostra amb una comèdia signada per un dels autors tràgics francesos més còmics de la seva generació, dirigida i interpretada per Josep Maria Flotats. Ser-ho o no. Per acabar amb la qüestió jueva’, dels catalans Teatre Lliure & Flotats.
El Teatre Principal obrirà la Mostra amb la companyia aragonesa Viridiana, amb un text sobre la memòria històrica, Ligeros de equipaje. Crónica de la retirada. Aquest espai acollirà dimarts l’espectacle del televisiu Juanto Artero, amb El milagro de la Tierra i dimecres, la productora valenciana Bramant Teatre, presentarà La más fuerte, un text de Strindberg, adaptat per Jerónimo Cornelles i dirigit pel veterà Chema Cardeña. La companyia alcoiana la InDependent presenta l’espectacle Réquiem, una història que parla de la utopia de véncer la mort. Els catalans Los Excéntricos seran els encarregats de portar el clown al Principal amb l’obra The Melting Potpourri.
El Centre Cultural no es queda enrere com a escenari de grans peces teatrals. Les titelles del Centre de Titelles de Lleida obriran les sessions en aquest espai amb l’espectacle El Petit Piano, un muntatge per al públic familiar amb música en directe. També tindrà sessions nocturnes per a adults amb la companyia Trionchera Teatral i la seua obra Pinedas Tejen Lirios. Els valencians Dacsa Producions actuaran dimecres amb el muntatge El último viaje de Cary Grant. Aquest espai tancarà enguany la Mostra amb el cabaret Two Ladies or not Two Ladies, de la companyia valenciana Cashalada i Marlia Teatre, amb interpretació de Noélia Pérez.
LA MOSTRA MÉS JOVE
Un destacat important té en aquesta edició l’oferta per al públic infantil i juvenil, emmarcada a la secció especial anomenada “La Mostra més jove”. Dins d’aquesta denominació s’inclouen les obres per a públic escolar, que enguany han superat les previsions de reserva.
Novetat absoluta és l’espectacle per a bebés de la companyia La Petita Malumaluga que acollirà el Teatre Calderon diumenge, 29 de maig, en sessió matinal. Bítels per a bebés és un espectacle concert per als xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys amb un recorregut per les peces més emblemàtiques de The Beatles, i una posada en escena interactiva.
La plaça de Dins torna a ser el referent de les representacions a l’aire lliure de vesprada, a destacar Vincles de la companyia Circ Bover, una bona oportunitat de gaudir d’una bona estona de teatre de qualitat dilluns, 30 de maig, a les 19.30 hores.
El Teatre Salesians acollirà com cada any les representacions per a públic escolar, destaca un nou espectacle de la companyia de la Vall d’Albaida, Bambalina Teatre, que posarà es escena un espectacle d’improvisació, Cubs, que deixarà bocabadats els més menuts. L’Horta Teatre o El Teatre de l’Home Dibuixat repeteixen també a la Mostra amb els seues espectacles Lil·liput i Screen Man, dels quals es podrà gaudir al Centre Cultural.