Mostra de Teatre d’Alcoi, l’aparador necessari

encajas-3

La Fira més important de les arts escèniques valencianes, la Mostra de Teatre d’Alcoi, ha tancat la seua 26ª edició, dedicada al dramaturg Josep Lluís Sirera, i ho ha fet amb moltes més llums que ombres. Un enèsim ressorgiment de la cita anual per als professionals valencians i també una enorme ocasió per als ciutadans alcoians de gaudir dels millors i més innovadors espectacles.

Combinat de Circ. ACCPV

Nascuda fa 26 anys i sempre amb lligams amb el circuit de teatre i les empreses valencianes, la Mostra ha sigut l’aparador on les companyies han mostrat al públic i sobretot als programadors els seus treballs, el punt de trobada per a tots els professionals valencians i de fora del territori; seu d’assemblees, reunions i presentacions. En definitiva, eix vertebrador del bon funcionament de les arts escèniques i punt vital per a la indústria cultural. La Mostra, com la cultura valenciana, ha patit moments dolents durant la seua curta història, però han sigut les darreres edicions quan ha estat en autèntic perill de desaparició, amb el poc o nul suport del govern valencià, sobrevivint a l’agonia gràcies a la tenacitat de l’Ajuntament d’Alcoi.

ambient-51

Però enguany, la Mostra ha reviscolat i amb força: el suport de les institucions no ha sigut només econòmic, sinó que representants de la política cultural valenciana han donat suport a la fira amb la seua presència, des del mateix conseller de Cultura, el secretari autonòmic de Cultura i Esport, el director general de Culturarts fins als directors generals homòlegs dels governs català i balear, exministres i amb l’alcalde i Ajuntament d’Alcoi fent d’amfitrions. I no només amb presència institucional i representativa, sinó participant en debats i reunions.

Reunió de la Comissió de Circuits Autonòmics

Les novetats tècniques també són destacables: el punt de trobada i de reunió s’ha traslladat a l’Àgora Escènica, s’ha creat la figura dels facilitadors PRO per fomentar els contactes i les relacions entre els assistents, s’han pogut realitzar elevators pitch, vídeos per a la venda dels productes culturals, s’ha aconseguit que programadors de tot l’Estat tornaren a la fira, amb la importància que això té per a les companyies valencianes. L’Àgora ha acollit presentacions d’altres fires, reunions de diverses xarxes i circuits i, fins i tot, ha sigut la seu del lliurament del primer premi de la Coordinadora de Fires COFAE 2016 a l’actor, director i autor teatral Juan Margallo: un dels moments més emotius de la Mostra.

Lliurament premi COFAE a Juan Margallo

Les xifres són espectaculars: 247 inscrits (170 d’ells valencians), 30 espectacles (14 valencians), 190.000 € de pressupost (repartit entre Ajuntament d’Alcoi 59 %, Culturarts 25,5 %, taquilles 6 %, INAEM 5,5 %, universitats i Diputació d’Alacant 4 %), 8.000 espectadors. Enhorabona des d’aquestes pàgines al director de la Mostra, Miquel Santamaria, i a tot l’equip, però també a tots els participants i al teatre, dansa i circ valencians per la recuperació d’un espai i d’una fita emblemàtics en la nostra cultura.

 

Vicent Tronchoni. Tècnic de Cultura

Article publicat al nº 417 (juliol/agost 2016) de la revista SAO

Fotografies: Mostra de Teatre