Tot i la pandèmia, 264.000 persones gaudiren de les arts escèniques en el Circuit cultural valencià

El Circuit Cultural Valencià he fet públics en el transcurs de la Mostra de Teatre les dades referents a 2021 i que superen els 264.000 espectadors. Una xifra, per a gestors, programadors i la Generalitat “molt positiva perquè ha estat aconseguida enmig d’una pandèmia farcida de fortes restriccions”, ha assegurat Abel Guarinos, director general de l’Institut Valencià de Cultural de la Generalitat.

La mitjana d’espectadors ha estat de 159 per funció mentre que la inversió mitjana per espectador ha estat de 27,27 euros.

El total d’empreses que componen el Circuit teatral és de 445 i el total de companyies, 589.

Per nombre d’espectacles, s’ha arribat a les 1664, sent 917 de Teatre, 145 de Dansa,117 de Circ, 417 de Música, 6 de Lírica i 62 de produccions audiovisuals/cine.

Pel que fa a l’idioma dels esdeveniments culturals, ha predominat la llengua valenciana:

46,7 % valencià

39,48 % castellà

Altres: 13,82 %

L’informe del Circuit ha estat presentat per Abel Guarinos i pels membres de la Comissió del Circuit Teatral, que coordina Chus Piqueras. En representació de la comissió també han comparegut Francis López i Jordi Verdú.

Francis López ha agraït les companyies i grups de música, dansa, teatre, circ i audiovisuals i als gestors culturals la implicació que han mostrat en 2021, “lluitant contra corrent programant tot i que la situació no era òptima per les restriccions. Ha estat un any positiu, però és important recordar que l’espenta dels programadors ha estat determinant”.

Chus Piqueras, coordinadora del circuit, ha recordat que l’informe és fruit de les dades que s’introdueixen en la plataforma en línia, que és una valuosa eina de treball i que recopila dades perquè es puguen interpretar. I eixes dades són excel·lents amb increments molt notables d’espectadors:

Representacions:

Teatre + 31,9 %

Dansa + 1,8

Circ + 24,4

Música + 51,6

Audiovisuals + 44,1

Cada setmana s’han programat 32 esdeveniments culturals fora de les grans ciutats capitals de província, és a dir, en els 92 municipis que conformen el circuit i que han fet un gran esforç per aconseguir aquestes xifres, amb la col.laboració de la Generalitat.

Jordi Verdú, membre de la comissió del circuit ha trencat una llança en favor dels Ajuntaments de la Comunitat Valenciana i els seus gestors culturals, “que lluitem cada dia també amb pressupostos molt baixos o insuficients i que tot i això, dissenyen programacions Excel.lents. Lluitem per a programar i aconseguir oferir una activitat nombrosa i de qualitat”, ha conclòs Verdú.

Francis López ha destacat que existeix molt bona sintonia amb la Generalitat i la nova consellera, Raquel Tamarit, amb qui continuaran treballant de la mà. També ha proposat el Circuit que s’encete un procés de reflexió al voltant d’atorgar-li al circuit una entitat jurídica pròpia “per aconseguir que l’ens estiga per damunt del govern de torn en totes les administracions implicades. El circuit ajuda a vertebrar el territori i la cultura amb eixos 92 municipis”. López ha volgut reivindicar la importància dels ajuntaments, que és absolutament rellevant perquè assumeixen més del 65% de les despeses dels espectacles, a banda de l’organització. “A banda de la participació de la Generalitat, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i les diputacions”, ha dit.

Abel Guarinos ha insistit en la important col.laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua que ha passat, en 2016 dels 40.000 euros als 124.000 de 2021 d’aportació econòmica.

Abel Guarinos ha insistit en la important col.laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua que ha passat, en 2016 dels 40.000 euros als 124.000 de 2021 d’aportació econòmica.

Espectacles més vistos en 2021

Teatre: Família normal, de l’Horta Teatre

Circ, Royal Circ, La Finestra Nou Circ

Dansa: Lu, de Maduixa.

Música: L’arbre generós, de Dani Miquel.

Cinema: El Verdugo, de Luis Garcia Berlanga